Γενικές πληροφορίες για την Σπιρουλίνα

Η Spirulina είναι ένα αρχέγονο πολυκυτταρικό μικροφύκι που εμφανίστηκε στη γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Με την ικανότητά του να φωτοσυνθέτει απορροφώντας διπλάσια της βιομάζας του ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να δεσμεύει ατμοσφαιρικό άζωτο (Ν).

Έχει συντελέσει στην διαμόρφωση της σύγχρονης γήινης ατμόσφαιρας, εμπλουτίζοντάς την με άφθονο οξυγόνο. Βιολογικά χαρακτηρίζεται ως οργανισμός θερμόφιλος (optimum 35c) και αλκαλόφυλος (ΡΗ 9-11). Αυτές οι συνθήκες εξασφαλίζονται στο Γεωθερμικό πεδίο της Νιγρίτας (ΘΕΡΜΑ), με τα θερμομεταλλικά νερά. Η υψηλή ροή φωτονίων της περιοχής συντελεί σε υψηλούς ρυθμούς φωτοσύνθεσης με παραγωγή υπερ-αρίστης ποιότητας spirulina.

Ιστορικά, οι Ισπανοί κατακτητές του Mexico, τον 16ο αιώνα παρατήρησαν τους Αζτέκους να συλλέγουν με λεπτά δίχτυα από λίμνες φυσική spirulina και να την μετατρέπουν σε κέικ, κύριο συστατικό της διατροφής τους. Σήμερα αυτή η διαδικασία γίνεται συστηματικά στην λίμνη Texcoco.

Παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται στο Chad της Αφρικής στη λίμνη Kossoron, όπου η spirulina είναι κύριο συστατικό των τοπικών πληθυσμών, ιδιαίτερα για τις εγκυμονούσες γυναίκες και στην τοπική φαρμακευτική. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο Γερμανοί και Γάλλοι καθηγητές μελέτησαν λεπτομερώς τη spirulina. Το 1967 η spirulina ανακηρύχθηκε ως “η εξαιρετική πηγή διατροφής του μέλλοντος”, από την Διεθνή Ένωση Μικροβιολόγων. Πιο πρόσφατα η NASA επέλεξε τη spirulina ως την κύρια πηγή διατροφής των αστροναυτών.

Ευεργετικές Ιδιότητες

Η Spirulina που αγοράσατε είναι ένα μικροσκοπικό φυτό που έχει αναπτυχθεί από “σπόρο” που προέρχεται από ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Γερμανίας το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη τράπεζα φυκών παγκοσμίως. Ως φυτό, είναι ένας καταπληκτικός οργανισμός που υπάρχει και αναπαράγεται επί 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξή μας (πρώτη παραγωγή O2).

Είναι το μοναδικό φυτό που καλλιεργείται σε δεξαμενές – πίστες κυκλικής κίνησης αναζητώντας την τροφή του και την ηλιακή ενέργεια υπό μορφή φωτονίων, ορισμένων μήκων κύματος του φωτεινού φάσματος. Πριν φτάσει στα χέρια σας έχει “τρέξει” περίπου 40 χιλιόμετρα, όσο ένας μαραθώνιος.
Τα διαφορετικά στοιχεία που μας παρέχει η spirulina είναι πλήρως υδατοδιαλυτά και απολύτως εύπεπτα, προσφέροντας επιπλέον ενέργεια, συμπληρώνοντας ανεπάρκειες της καθημερινής διατροφής, αποκαθιστώντας το σωστό μεταβολικό ισοζύγιο.

Αυξάνει τις επιδόσεις στην πνευματική και σωματική εργασία, την άθληση και τη διάθεση για ανταγωνιστική διάκριση στους χώρους που κινείται κάθε σύγχρονος άνθρωπος. Σύμφωνα με επίσημη δημοσίευση του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Circular 1034 FIMA/C1034 (En), 155N 2070-6065 του 2008), στη spirulina αναγνωρίζεται η δυνατότητα χρήσης της για επιβοηθητική ίαση (supplementary cure) σε πολλές ασθένειες ή προβληματικές καταστάσεις υγείας.

Η σπουδαιότερη είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος απο την Φυκοκυανίνη, η οποία μειώνει δραστικά τα λιπίδια του αίματος, καταπολεμά το αίσθημα της “κούρασης” με την αύξηση των επιπέδων των immunoglobulin A (IgA) και Μ (ΙgM).

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι

 • Η πρωτεΐνη στη σπιρουλίνα ωφελεί στην ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των κυττάρων. Πάνω από το μισό του ξηρού βάρους της σπιρουλίνας αποτελείται από πρωτεΐνη , καθιστώντας το ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής , και αντικαθιστώντας τα πλούσια σε χοληστερόλη κρέατα και τα υψηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Με 10 γραμμάρια σπιρουλίνας κάθε μέρα,μπορεί να καλυφθεί το 70% της ελάχιστης καθημερινής απαίτησης του οργανισμού σε σίδηρο. Περιέχει επίσης πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των βιταμινών Α, Β, D και Κ. Βοηθά στην μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο σώμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, ή της σκλήρυνσης των αρτηριών. Μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση.
 • Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της σπιρουλίνας είναι ότι είναι η πλουσιότερη τροφή σε βήτα καροτίνη, καθώς περιέχει δέκα μείγματα καροτενοειδών. Όλες αυτες οι καροτίνες συνεργάζονται μεταξύ τους σε όλο το σώμα για την προώθηση της αντιοξειδωτικής προστασίας με στόχο την προστασία από την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι φυσικές καροτίνες που βρίσκονται στα λαχανικά και στις άλγεις, όπως στη Spirulina φάνηκε να έχουν την πιο αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δύναμη, σε αντίθεση με συνθετικές μορφές της βήτα-καροτίνης.
 • Λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε οργανικό, άμεσα αφομοιώσιμο σίδηρο, η spirulina βοηθά άμεσα στη διόρθωση αναιμιών, χαμηλού αιματοκρίτη και του εμμηνορροϊκού συνδρόμου
 • Η Σπιρουλίνα ωφελεί ταυτόχρονα τον οργανισμό βοηθώντας στην αντιγήρανση. Η συγκέντρωση της β-καροτίνης στη σπιρουλίνα είναι δέκα φορές υψηλότερη από εκείνη που βρίσκεται στα καρότα, πράγμα που είναι εξαιρετικό για την καλή υγεία των ματιών και γενικά την καλή όραση.Η Spirulina αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό με ανεκτίμητη διατροφική αξία. Είναι μια εναλλακτική λύση για τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να τα απορροφήσει ο οργανισμός.
 • Η σπιρουλίνα από τη φύση της είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση κοινών ελλείψεων σε ανόργανες ουσίες. Αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή για τη βιταμίνη Β-12 που προωθεί υγιείς ιστούς και νεύρα στο σώμα. Είναι ένα άριστο συμπλήρωμα για τους ανθρώπους που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή και μπορεί να χρειάζονται επιπλέον διατροφική υποστήριξη. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του σώματος, καθώς και στην καταπολέμηση της εκφύλισης των κυττάρων.
 • Σε πειράματα που έγιναν στη Γερμανία και την Ιαπωνία, έδειξε ότι μειώνει την Χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες του αίματος, δρώντας ευεργετικά στην καταπολέμηση της Αθηροσκλήρωσης.
 • Η ξηρή βιομάζα της spirulina περιέχει εως 2% γ-λινολεικό οξύ (GIA), ποσοστό ίσο με αυτό του μητρικού γάλακτος το οποίο βοηθά στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μωρών. Αυτό το υψηλό ποσοστό βοηθά επίσης στην αρθρίτιδα, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά και σύνδρομο πενίας ψευδαργύρου
 • Ωφελεί τα άτομα που υποφέρουν από την έλλειψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, λόγω της κακής διατροφής καθώς είναι ευκολοχώνευτη και με αυτόν τον τρόπο βοηθά το σώμα να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο.
 • Βοηθά στην τόνωση της χλωρίδας του πεπτικού συστήματος διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης και την κανονική λειτουργία του εντέρου. Η υγιή χλωρίδα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, βοηθάει στην αποφυγή των μολύνσεων και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές που καταναλώνουμε. Επίσης δρα ως φυσικό καθαριστικό για τον οργανισμό βοηθώντας το σώμα να απελευθερώσει τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες που μπορεί να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.
 • Τρέχουσες μελέτες ερευνούν τη θετική επίδραση της spirulina στην πρόληψη του καρκίνου (λευχαιμίες), την προστασία ατόμων που υποβάλλονται σε ακτινο-χημειο-θεραπείες και λόγω αντιικής δράσης σε υποβοήθηση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιο του AIDS.
 • Οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα λοιπά μεταλλικά στοιχεία βελτιώνουν όλες τις σωματικές επιδόσεις, ιδίως στους αθλητές αυξάνοντας τα επίπεδα των αντοχών τους και τονώνοντας ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Βοηθά επίσης στην αύξηση της μυϊκής τους μάζας και μειώνει το αίσθημα της πείνας βοηθώντας την διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Στους αρσιβαρίστες αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων χωρίς να επηρεάζει την πίεση του αίματος
Καλάθι αγορών